6 luistertips
 
 1. Verbeter je luistervaardigheden
 2. Ga daarna met elkaar op ontdekkingsreis
 3. Eerst vˇˇrluisteren met Spotify
 4. LP's klinken vrijwel nooit beter dan CD's
 5. Uitnodiging: Kom bij me langs voor overleg
 6. Graag eerst vooroverleg per email
 
      

Tip 1: Verbeter je luistervaardigheden

(dat is ook handig voor andere situaties!)

Dat kun je zelf maar ook met anderen doen. Een paar (gezellige) voorbeelden:

 • Welke instrumenten hoor je nu? Je zult verbaasd zijn over de verschillende antwoorden. Niet iedereen hoort ook meteen alle instrumenten. En het verschil tussen bijvoorbeeld een 'spaanse gitaar' en de 'oud' is alleen voor iemand die die instrumenten ook live heeft gehoord, goed te herkennen.
 • Probeer eens een kleur te geven aan wat je hoort. Je zult verbaasd zijn dat andere luisteraars die naar dezelfde opname luisteren totaal andere kleuren aangeven bij het horen van dat stuk. Leg elkaar dan uit waarom je op die kleur komt en probeer daarmee bij de volgende luisteroefening rekening te houden.
 • Probeer de kleur van hiervoor te vervangen door andere zintuiglijke waarnemingen zoals geuren en beelden. Als je er met je luistergenoten vol verbazing om hebt gelachen, heb je elkaar inmiddels ook veel beter leren kennen.
      
Tip 2: Ga daarna met elkaar op ontdekkingsreis

Na deze uitgebreide kennismaking met elkaar heb je een stevige basis om gezamenlijk ook nieuwe paden te ontginnen, want muziek verbroedert. Denk hierbij aan:

 • het beluisteren van nieuwe (experimentele) muziek, en/of
 • een gezamenlijk bezoek aan een concert waar je zelf normaal gesproken nooit naar toe zou gaan, en/of
 • deelname aan een muziekreis naar de roots van jullie gezamenlijke muziekvoorkeuren of naar belangrijke muziekhistorische steden zoals die:
  • waar Bach heeft gewerkt (de Bach-trail), of
  • waar de opnames van Inspector Morse zijn gemaakt (de Morse-trail).

  (Die trails bestaan overigens al, maar daar kunnen deelnemers beter enigszins voorbereid aan deelnemen)

 • aanmelden bij the MusicBakery voor een concertreeks van ongeveer 10 concerten per jaar in groepen van minimaal 10 personen. Samen uit, samen thuis, in goed gezelschap en met goede muziek op bekende podia.
      
Tip 3: Eerst vóórluisteren met Spotify
Om alleen de echt goede CD's aan te schaffen, beluister ik tegenwoordig eerst nieuwe uitgaven via Spotify en Sonos. Op deze manier koop ik nu alleen nog goede muziek die op CD ook beter klinkt dan via Spotify. Een hele verbetering; niet alleen geef ik legaal veel minder geld uit aan het kopen van CD's, maar ik bespaar ook veel ruimte in mijn platenkasten.
      
Tip 4: LP's klinken vrijwel nooit beter dan CD's
Muziek op vinyl is weer in opkomst. Laat je niet verleiden door alle mooie verhalen over de betere klank van LP's. Ik kan inderdaad bevestigen dat veel LP's beter klinken dan de CD's waarop ze later zijn uitgebracht, maar om dat verschil te kunnen horen heb je een heel goede installatie nodig: Draaitafel, element, goede voorversterker, goede eindversterker en niet te vergeten goede speakers en goede bekabeling tussen die componenten. Pas als dat allemaal goed op elkaar is afgestemd, kun je het verschil tussen goed opgenomen CD's en goed opgenomen LP's wel goed horen.

Dus goed opgenomen LP's klinken op een goede installatie meestal beter dan gewone CD's, maar of je dat ook ergens kunt horen, is dus de uitzondering die de regel bevestigt.

Het artwork van LP's is over het algemeen wel veel aantrekkelijker, dus dat is ook een prima argument om toch LP's aan te schaffen. Als je ze dan maar afspeelt op een betere draaitafel dan al dat speelgoed dat nu weer in de handel is -:).
      
Tip 5: Uitnodiging: Kom bij me langs voor overleg
Als je zelf wilt horen hoe al die aspecten van klinkende muziek, zoals ik die op deze pagina's weergeef, bij elkaar komen, meld je dan per email aan voor een luisteravond bij mij thuis. Neem dan je beste LP's en CD's mee. Gezellig met elkaar naar goede muziek luisten op een goede installatie, met een hapje en een drankje: kan niet beter!
      

Tip 6: Graag eerst vooroverleg per email

Om teleurstelling te voorkomen, kun je beter eerst je vragen en wensen per email met me uitwisselen. Ik heb ook niet alle muziek klaar staan en ik weet ook niet alles. Ik heb bijv. niks met het Nederlandse lied en ik ben ook niet opgeleid als muziekhistoricus of techneut. Bij mij zijn altijd mijn oren leidend geweest en als je die vaardigheid zelf ook graag wilt ontwikkelen door het delen van luisterervaringen met anderen, dan ben je bij ons in Raamsdonksveer aan het goede adres.
Luisteren naar goede muziek, te horen via een goede installatie, met mensen die dezelfde belangstelling delen; het kan beroerder -:)
 
Reactie

Je vragen, tips en aanbevelingen over muziek kun je tweeten, maar ook per email aan mij doorgeven door hier te klikken op email naar Ton Vermeulen » en de email te verzenden.